^Back To Top

Inrijden

Het inrijden van een jong paard kan bij ons verzorgd worden. Wij vinden het belangrijk dat het paard leert in vertrouwen om te gaan met mensen. Waardoor we beginnen met grondwerk als longeren, werken aan de hand, dubbele lijnen. Hiermee kunnen we het paard al veel leren vanaf de grond, denk bijv aan het leren sturen. Een hulpmiddel waar ik graag mee werk, is handpaard rijden. De jonge paarden gaan zo mee op pad en leren door het volwassen paard (waarop gereden wordt) hoe te gedragen in, het bos, verkeer, fietsers/ wandelaars e.d. De volgende stap is er op. Wij doen dit met 2 personen, zo kunnen we het paard leren dat iemand op de rug niet erg en vervelend is. Het geeft het paard meer zekerheid en waardoor het voor mens en dier veiliger is. Wat wij onder inrijden verstaan is dat we het paard kunnen stappen, sturen, stoppen en sneller (in gang of draf) en weer terug kunnen krijgen. Zodat de ruiter veilig op pad kan en kilometers kunnen maken. Een jong paard zal zijn/haar balans moeten vinden onder de ruiter. Dit kan het beste gedaan worden door veel kilometers te maken.  

 

Een jong paard zal altijd met volwassen en rustige paarden mee naar buiten gaan als hij/zij hier klaar voor is. Het mee naar buiten nemen gaat alleen in overleg. 

Naast het inrijden van een paard en de daarbij behorende leerprocessen, kijken wij heel bewust en objectief naar het ras en het paard als individu. Het paard wat juist heeel erg gevoelig is heeft een andere aanpak nodig dan een dominant paard. Dan hebben we per ras grote verschillen, neem als voorbeeld een Mangalarga Marchador en een Peruaanse Paso. Deze rassen verschillen erg, waar we goed rekening mee moeten houden. Door onze ervaring met veel verschillende rassen kunnen we hier goed op in spelen.

 

. Silfurfaxi; Gangepaardentraining & instructie.  .