^Back To Top

Gangenpaard Trainen

 

 

Het grote verschil met (basisgang) paarden en gangenpaarden, is dat gangenpaarden over een of meerdere gangen beschikken. Deze gangen zijn over het algemeen vlakker en hierdoor comfortabeler. Dit extra gang(en) zit er van nature in, wat het moeilijker kan maken voor de ruiter (met name als je net met gangenpaarden begint) om de gangen en de overgangen goed te onderscheiden van elkaar. Een gang zal onderhouden moeten worden in de training van het gangenpaard. 

Hoe makkelijk het lijkt te rijden in het begin, toch zal er met elk gangenpaard in meer of mindere mate aan de gangen gewerkt moeten worden. Het is een fabeltje als er wordt gezegd dat er op een gangenpaard zo weg gereden kan worden zonder enige vorm van training of kennis over het paard.

Is het beleerde paard soepel, ontspannen en goed in balans in alle gangen dan zal het paard makkelijker te rijden zijn.

 

Een training bij een jong paard is weer heel anders, als bij een volwassen paard. Toch is het belangrijk om altijd de training rustig op te bouwen. In het begin veel stappen en maar korte stukjes in gang te oefenen en dit langzaam aan uitbouwen.

Een jong paard zal meer tijd nodig hebben om zijn balans vinden dan een volwassen paard. Dit wil niet zeggen dat een volwassen paard, geen balans problemen kan hebben.

Blijf naar het paard kijken. Kijk wat het paard kan en wat het paard niet kan, pas de training hier op aan.

 

Natuurlijk is het belangrijk om wel te streven. Streven naar ontspanning,souplesse, balans en taktzuiverheid. Hier is aan te werken maar de stappen die gezet zullen worden, is afhankelijk van het paard en van het niveau van de ruiter.Alle aspecten van een basistraining zijn dan ook zeer belangrijk voor een gangenpaard. Die gang zit er genetisch in en kan ten alle tijden geleerd worden of getraind worden. Denk dan vooral aan conditie, spieropbouw maar ook het leren van balans vinden in gang. Streven naar ontspanning, is eigenlijk het belangrijkste, vele vinden taktzuiverheid het allerbelangrijkste. De taktzuiverheid wordt naar mate de training van het paard vordert beter. Eerst balans, souplesse en ontspanning, tussendoor taktzuiverheid vragen kan natuurlijk. Zo wordt de gang wel verbeterd maar wil niet altijd zo makkelijk gaan. Soms heeft het paard of de ruiter gewoon meer tijd nodig.

 

Nou is het natuurlijk ook zo dat de ruiter moet leren om een gangenpaard in gang te laten lopen. De ruiter zal zelf onderscheid moeten kunnen gaan maken tussen de gangen. Dit is vergelijkbaar met het leren licht rijden of galopperen. Dit zijn dingen alle ruiters door de jaren heen hebben moeten leren, zo ook de extra gang van een paard leren voelen maar ook leren rijden.

Zoals al te lezen is kan er wel worden opgestapt en weg gereden maar komt er toch duidelijk meer bij kijken.Eerlijk gezegd is dit toch erg waardevol al dan niet uiterst belangrijk om te weten.

 

Zie het rijden van een gangenpaard als een leuke uitdaging. Net zoals dressuur, endurance, western of springen leuk is. Met een gangenpaard is het mogelijk om ook deze disciplines te rijden. Toch zullen die gangen om de hoek blijven komen gluren. 

 

Het is tenslotte niet voor niks waarom u voor een gangenpaard hebt gekozen!

 

 

 

Deze merrie heeft veel balans problemen gehad. Ondanks dat ze al een tijd onder zadel was lukte het haar ook niet om goed haar gangen te scheiden. Dit is veel voorkomend is bij jonge paarden. 

Ze heeft veel kilometers gemaakt met haar eigenaresse en mij. Zowel vanaf de grond als in het zadel. Veel begeleiding gekregen maar we kunnen nu toch echt zeggen dat dit haar erg goed af gaat! Ze draaft en single-foot erg goed en netjes op onze hulpen. Deze merrie heeft er zeker plezier in, vooral toen ze begreep wat we van haar vroegen. We krijgen een goed ontspannen, gebalanseerde merrie voor terug, na deze maanden van inspanning.

. Silfurfaxi; Gangepaardentraining & instructie.  .