^Back To Top

Doorrijden

Het doorrijden is een eorm begrip. Wat valt hier allemaal onder? Is uw paard al wel aan de ruiter gewend? Dan kan het werk beginnen! Het doorrijden kan vanalles betekenen. Het trainen van de uithoudingsvermogen, balans, taktzuiverheid zijn belangrijke aspecten bij het rijden van uw (gangen)paard. Dit kan u zelf doen, onder begeleiding of het laten doen. Ben u een lange tijd niet in staat om uw paard te rijden, hebt u te weinig tijd om voldoende aandacht aan uw paard te kunnen geven? 

Bij ons is er de mogelijkheid om uw paard verder op te leiden en de aandacht te geven die uw paard verdient.

Na het inrijden uw paard nog wat langer doorrijden om al het geleerde nog extra te bevestigen. 

Daarnaast is het bij ons mogelijk om uw gangenpaard sportgericht te laten trainen.

 

Het is allemaal bespreekbaar bij ons. Wij kunnen zorgen voor een passend advies voor u. 

lily rose

 

 

 

Inrijden

Het inrijden van een jong paard kan bij ons verzorgd worden. Wij vinden het belangrijk dat het paard leert in vertrouwen om te gaan met mensen. Waardoor we beginnen met grondwerk als longeren, werken aan de hand, dubbele lijnen. Hiermee kunnen we het paard al veel leren vanaf de grond, denk bijv aan het leren sturen. Een hulpmiddel waar ik graag mee werk, is handpaard rijden. De jonge paarden gaan zo mee op pad en leren door het volwassen paard (waarop gereden wordt) hoe te gedragen in, het bos, verkeer, fietsers/ wandelaars e.d. De volgende stap is er op. Wij doen dit met 2 personen, zo kunnen we het paard leren dat iemand op de rug niet erg en vervelend is. Het geeft het paard meer zekerheid en waardoor het voor mens en dier veiliger is. Wat wij onder inrijden verstaan is dat we het paard kunnen stappen, sturen, stoppen en sneller (in gang of draf) en weer terug kunnen krijgen. Zodat de ruiter veilig op pad kan en kilometers kunnen maken. Een jong paard zal zijn/haar balans moeten vinden onder de ruiter. Dit kan het beste gedaan worden door veel kilometers te maken.  

Lees meer...

Heropvoeden

Het kan zijn dat uw paard verkeerde dingen heeft geleerd of zichzelf heeft aangeleerd. Of u heeft een paard gekocht maar er blijkt zich een probleem voor te doen. 

Weet u zich geen raad?

Aarzel dan niet en leg u probleem bij ons voor. 

Lees meer...

Gangenpaard Trainen

 

 

Het grote verschil met (basisgang) paarden en gangenpaarden, is dat gangenpaarden over een of meerdere gangen beschikken. Deze gangen zijn over het algemeen vlakker en hierdoor comfortabeler. Dit extra gang(en) zit er van nature in, wat het moeilijker kan maken voor de ruiter (met name als je net met gangenpaarden begint) om de gangen en de overgangen goed te onderscheiden van elkaar. Een gang zal onderhouden moeten worden in de training van het gangenpaard. 

Hoe makkelijk het lijkt te rijden in het begin, toch zal er met elk gangenpaard in meer of mindere mate aan de gangen gewerkt moeten worden. Het is een fabeltje als er wordt gezegd dat er op een gangenpaard zo weg gereden kan worden zonder enige vorm van training of kennis over het paard.

Is het beleerde paard soepel, ontspannen en goed in balans in alle gangen dan zal het paard makkelijker te rijden zijn.

 

Een training bij een jong paard is weer heel anders, als bij een volwassen paard. Toch is het belangrijk om altijd de training rustig op te bouwen. In het begin veel stappen en maar korte stukjes in gang te oefenen en dit langzaam aan uitbouwen.

Een jong paard zal meer tijd nodig hebben om zijn balans vinden dan een volwassen paard. Dit wil niet zeggen dat een volwassen paard, geen balans problemen kan hebben.

Blijf naar het paard kijken. Kijk wat het paard kan en wat het paard niet kan, pas de training hier op aan.

 

Natuurlijk is het belangrijk om wel te streven. Streven naar ontspanning,souplesse, balans en taktzuiverheid. Hier is aan te werken maar de stappen die gezet zullen worden, is afhankelijk van het paard en van het niveau van de ruiter.Alle aspecten van een basistraining zijn dan ook zeer belangrijk voor een gangenpaard. Die gang zit er genetisch in en kan ten alle tijden geleerd worden of getraind worden. Denk dan vooral aan conditie, spieropbouw maar ook het leren van balans vinden in gang. Streven naar ontspanning, is eigenlijk het belangrijkste, vele vinden taktzuiverheid het allerbelangrijkste. De taktzuiverheid wordt naar mate de training van het paard vordert beter. Eerst balans, souplesse en ontspanning, tussendoor taktzuiverheid vragen kan natuurlijk. Zo wordt de gang wel verbeterd maar wil niet altijd zo makkelijk gaan. Soms heeft het paard of de ruiter gewoon meer tijd nodig.

 

Nou is het natuurlijk ook zo dat de ruiter moet leren om een gangenpaard in gang te laten lopen. De ruiter zal zelf onderscheid moeten kunnen gaan maken tussen de gangen. Dit is vergelijkbaar met het leren licht rijden of galopperen. Dit zijn dingen alle ruiters door de jaren heen hebben moeten leren, zo ook de extra gang van een paard leren voelen maar ook leren rijden.

Zoals al te lezen is kan er wel worden opgestapt en weg gereden maar komt er toch duidelijk meer bij kijken.Eerlijk gezegd is dit toch erg waardevol al dan niet uiterst belangrijk om te weten.

 

Zie het rijden van een gangenpaard als een leuke uitdaging. Net zoals dressuur, endurance, western of springen leuk is. Met een gangenpaard is het mogelijk om ook deze disciplines te rijden. Toch zullen die gangen om de hoek blijven komen gluren. 

 

Het is tenslotte niet voor niks waarom u voor een gangenpaard hebt gekozen!

 

 

 

Deze merrie heeft veel balans problemen gehad. Ondanks dat ze al een tijd onder zadel was lukte het haar ook niet om goed haar gangen te scheiden. Dit is veel voorkomend is bij jonge paarden. 

Ze heeft veel kilometers gemaakt met haar eigenaresse en mij. Zowel vanaf de grond als in het zadel. Veel begeleiding gekregen maar we kunnen nu toch echt zeggen dat dit haar erg goed af gaat! Ze draaft en single-foot erg goed en netjes op onze hulpen. Deze merrie heeft er zeker plezier in, vooral toen ze begreep wat we van haar vroegen. We krijgen een goed ontspannen, gebalanseerde merrie voor terug, na deze maanden van inspanning.

Mountain horses/ Singlefooters gangenpaarden certificering

Wanneer u een jonge Single-footer, Rocky -, Kentucky - of Spotted Mountain Horse heeft, zult u bekend zijn met het certificeren. Deze paarden moeten worden gecertificeerd voor de fok. 

Certificeren is het laten zien van gangwerk onder zadel. Het paard moet van tevoren in gang lopen onder het zadel. Om dit te laten keuren moet er een film gemaakt worden en opgestuurd worden naar het stamboek in Amerika.

Het verschilt per stamboek wat er van het paard verwacht word, wij weten wat wij moeten doen als u met uw gangenpaard bij ons komt voor certificering. 

Wij beschrikken over een HD film camera om deze video opnames te kunnen maken tijdens de training van het paard en om het certificeringsfilmpje te maken.

 

. Silfurfaxi; Gangepaardentraining & instructie.  .