^Back To Top

Gangenpaarden les

Een gangepaard heeft buiten de basisgangen (stap, draf, galop) ook nog één of meerdere extra gangen. Een extra uitdaging voor de ruiter en het paard. Het rijden van verschillende gangen is leuk maar ook zeker niet makkelijk. Het vergt wat kennis en ervaring van de ruiter. Als u dit goed onder de knie hebt, worden u heerlijk comfortabele ritten gegarandeerd.

Een gangenpaard kan vaak veel verschillende gangen, meer dan we eigenlijk willen of zelf kunnen. Of het paard mixt al zijn/haar gangen door elkaar. Wat we een gang salade noemen. Iets wat wij als ruiter toch graag willen kunnen scheiden. Zodat we elke gang apart van elkaar kunnen vragen/ rijden. 

 

Een van de problemen waar we als gangenpaardenruiters tegen aan kunnen lopen is dat het paard niet taktuiver loopt. Dit is voor gangenpaarden soms wat lastig omdat ze zo veel gangen hebben. De taak aan de ruiter om het, het paard te leren. Alle andere paarden die 3 gangen hebben lopen taktzuiver tenzij ze kreupel zijn of bij veel angst/spanning (maar bij angst/spanning zie je toch vaak dat ze taktzuiver blijven draven, stappen of galoperen).

Bij een gangenpaard kunnen we dus 4 of 5 gangen tegelijk tegen komen. In stap, draf, galop en viertakt. Ingewikkeld he? Het is een hoop nieuwe informatie, voor sommige ongekend maar erg leerzaam. Een hele leuke comfortabele uitdaging dus!

Om deze gangen te leren kennen, begrijpen en te voelen is het verstandig om begeleiding te krijgen.  Het gevoel, het herkennen en de juiste gang krijgen is belangrijk wanneer u een gangenpaard gaat rijden

Er zijn veel verschillende problemen waar u tegen aan kunt lopen met uw gangenpaard. Dit geeft niks! Daar kunnen we bij helpen. Een dressuur ruiter komt toch ook niet meteen op ZZ niveau?

Er is weinig (misschien wel te weinig) informatie te vinden over gangenpaarden. Dit komt ook omdat het een vrij 'nieuwe' discipline is. Voor ijslander is het natuurlijk een ander verhaal. Hier is al veel meer kennis en gelukkig al heel veel evenementen, trainers, instructeurs, keuringen ect. Wie weet gaat het Silfurfaxi met hulp van anderen, ook lukken om hier een bijdrage aan te leveren om dit voor alle gangenpaarden (ook voor en met ijslanders) mogelijk te maken.
We zullen proberen om zo goed en duidelijk verhaal neer te zetten rondom gangenpaarden.

Heeft u een gangenpaard? En loopt u ergens tegen aan? Of wilt u graag meer leren over gangenpaarden? Neem contact met ons op. Er is een ruim aanbod voor het volgen van cursussen en les. Temba Burrill reist daarnaast ook door Nederland, Belgie en een deel van Duitsland om iedereen te begeleiden. Vraag naar de mogelijkheden.

. Silfurfaxi; Gangepaardentraining & instructie.  .